Andiata 35 vuotta

35 VUOTTA MUOTIA

Tutustu Andiatan historiaan vuodelta 1986 nykypäivään.

Andiatan menestystarina on yksi suomalaisen muotialan merkittävimmistä. 35 vuoden ajan Andiata on luonut laatutuotteita kaikenikäisille, tyylitietoisille ja moderneille naisille. Juhlavuoden kunniaksi haluamme viedä sinut kanssamme aikamatkalle Andiatan historiaan ja tärkeimpiin tapahtumiin vuosien varrella.

Tarja Rantanen perusti Andiatan 1986

Andiatan juuret ovat Helsingissä, jossa brändi syntyi vuonna 1986. Andiata luo asuja modernille dynaamiselle naiselle joka arvostaa laatua ja hyvää istuvuutta, -asuja joissa yhdistyy eleganssi ja mukavuus. Naiset toimivat jatkuvana inspiraation lähteenä, ja päämääränä on suunnitella tyylikkäitä, monipuolisia vaatteita naisten erilaisiin elämäntyyleihin ja -vaiheisiin.
Tarja Rantasen luoma brändi syntyi nuoren naisen halusta toteuttaa omia näkemyksiään itsenäisenä yrittäjänä ja luoda laadukasta muotia kaikenikäisille naisille.

Vatevan muotimessut 1992

Andiata otti ensimmäiset askeleet kohti kansainvälistä liiketoimintaa vuonna 1992 Vatevan muotimessuilla Helsingissä. Tämä oli brändille merkittävä tapahtuma ja Andiata sai ensimmäiset asiakkaansa kotimarkkinoiden ulkopuolelta.

Mallistot 90-luvun alussa

1990-luku oli Nokian kulta-aikaa ja bisnespukeutuminen kukoisti Suomessa. Tämä näkyi myös naisten muodissa, ja bisnesasujen suosion kasvussa Andiata tuli tunnetuksi täydellisestä räätälöinnistä, viimeistellyistä yksityiskohdista, ja yhtenäisen kokonaisuuden rakentavista mallistoista. Nämä periaatteet ovat edelleen suunnittelun lähtökohtana ja brändin sydämessä.

Vuosituhannen juhlistaminen palkinnoilla

GLORIA FASHION AWARD 1998

Vuonna 1998 Tarja Rantaselle myönnettiin arvokas suomalaista työtä ylistävä Gloria Fashion Award -titteli. Tuomaristo korosti erityisesti Tarjan suunnittelemia laadukkaita ja ajattomia vaatteita.

Kultainen Vaatepuu -palkinto – 2002

Andiata ja Tarja Rantanen palkittiin Kultainen Vaatepuu -palkinnolla vuonna 2002. Palkintoraati oli päätöksessään yksimielinen ja arvioi Andiatan täyttävän kaikki Kultaisen Vaatepuun kriteerit: korkealaatuinen mallisto, joka on toimiva, ajan hengen mukainen, tarjoaa hyvää vastinetta rahalle ja on vientikelpoinen. Kultaisen Vaatepuun jakoi Gloria-lehti, Suomen Messut, Stockmann ja Muoti-Vateva.

VEUVE CLICQUOT BUSINESS WOMAN -PALKINTO – 2011

Andiatan täyttäessä 25 vuotta vuonna 2011, Tarja Rantanen sai arvostetun Veuve Clicquot Business Woman Award -palkinnon, joka perinteisesti jaetaan naiselle, joka osallistuu menestyksellisesti maamme talouselämään ja osoittaa työssään dynaamisuutta, yrittäjyyttä sekä rohkeutta.

”Rantanen on osoittanut innovatiivisuutta uudistamalla tuotteidensa linjaa jatkuvasti sekä pitämällä tuotteensa alan kehityksen kärjessä. Tämä onnistuu vain käymällä jatkuvaa dialogia henkilöstön, asiakkaiden ja muiden sidosryhmien kanssa ja tekemällä yhteistyötä ilman turhaa hierarkia. Yrityksen toiminta on taloudellisesti vakaalla pohjalla ja kannattavaa,” valintalautakunta kertoo perusteluissaan.

Ensimmäinen Andiata myymälä Helsingissä – 2006

Vuosi 2006 oli Andiatalle merkittävä. Ensimmäinen kivijalkamyymälä avautui keskeiselle paikalle Helsingin Aleksanterinkadulle. Tarjan rohkea päätös avata myymälä kannatti ja yhä useammat asiakkaat löysivät brändin. Vuonna 2013 avattiin myymälä myös Tampereelle osoitteeseen Tuomiokirkonkatu 2.

MYYMÄLÄN AVAUS ESPLANADILLA

Vuonna 2015 Andiatan myymälä muutti upealle paikalle Helsingin Pohjois-Esplanadille.

DIGITALISOITUMINEN – ANDIATA AVAA OMAN VERKKOKAUPAN

Yrityksen jatkuva kehittäminen on aina ollut Tarjalle tärkeää. Maailman muuttuessa ja teknologian kehittyessä Andiata avasi oman verkkokaupan vuonna 2014. Seuraavana vuonna brändi alkoi panostamaan merkittävästi tuotteidensa myyntiin verkossa.

UUDEN LIIKKEEN AVAUS PARIISIIN

Tarjan pitkäaikainen unelma myymälän avaamisesta Pariisiin toteutui, kun Andiata avasi vuonna 2019 uuden myymälän ovensa merkittävälle ostoskadulle 68 Rue Bonaparte, Pariisin 6. kaupunginosaan.

Tarjan tytär Matilda tuli vahvemmin mukaan yrityksen toimintaan, ja otti vastuun Pariisiin liikkeestä. Matilda ja Tarja työskentelevät yhdessä niin suunnittelun kuin liiketoiminnan kehittämisen suhteen.

ANDIATA MYYMÄLÄ LÖYTÄÄ UUDEN KODIN KASARMIKADULLA

35-vuotisjuhlavuosi on ollut myös suurten muutosten aikaa. Kesällä 2021 Andiata myymälä muutti uudelle paikalle Kasarmikadulle Esplanadin puiston eteläpuolelle, palvellen osaavan henkilökunnan voimin niin kanta-asiakkaita kuin uusia Andiata kasvoja.

Äidiltä tyttärelle

Andiata on perheyritys toisessa sukupolvessa. Äiti ja tytär työskentelevät yhdessä inspiroituen samoista asioista luoden tuotteita, jotka kestävät aikaa – äidiltä tyttärelle. Rakkauden, intohimon ja varauksettoman omistautumisen kautta Andiata saa vahvimman voimavaransa.

TULOSSA PIAN… PARIISI 2022

Andiata jatkaa kasvuaan kansainvälisenä muotitalona ja kesällä 2022 uusi brändiliike avautuu Pariisin sydämeen, samaiselle kadulle kuin edeltäjänsä. Uusi mielenkiintoinen ja jännittävä vaihe Andiatan historiassa avautuu jälleen.