Parhaat vinkkimme Gotlantiin

Uniikilla Gotlannin saarella Lounais-Ruotsissa on kaikkea – kauniita luontokohteita, uskomaton historia ja upeita paikallisia makuja. Ei ihme, että he, jotka ovat vierailleet saarella ovat sitä mieltä, että paikassa on jotain taianomaista. Mutta mitä nähdä ja missä syödä Gotlannissa? Tutustu suosikki Gotlanti-vinkkeihimme ja inspiroidu Ruotsin suurimman saaren kauneudesta.

Visby

Gotlannin pääkaupunki Visby on ainutlaatuinen keskiaikainen kaupunki, jota ympäröivät mukulakivikadut, kaupunginmuuri ’Ringmuren’ ja valtava määrä historiaa. ’Ruusujen kaupunkina’ tunnettu Visby keskiaikaisella ulkonäöllään ja uniikilla tunnelmallaan vie ajassa taaksepäin. Kävely vanhanaikaisia katuja pitkin oppien kaupungin historiasta, vierailut pienissä putiikeissa ja ruokailu paikallisissa ravintoloissa on kaikki mitä tarvitaan täydelliseen lomaan Visbyssä.

Stenhuse Gård

Mikäli mieli tekee poimia itse mansikoita ja nauttia kotoisasta maatilatunnelmasta, Stenhuse Gård on oiva vierailukohde.

Rute Stenungsbageri

Mitä tulee ruokailuun saarella, Rute Stenungsbagerista löytyy kaikki: herkulliset aamiaiset, maukkaat kakut ja pullat ”fika”-hetkiä varten sekä uunituoreet pizzat illallisille. Puulämmitteisessä kiviuunissa paistettuja leipiä, pullia ja pizzoja on pakko maistaa saarella vieraillessa.

Saffranspannkaka

’Saffranspannkaka’ on paikallinen gotlantilainen herkku, jota jokaisen saarella vierailijan on maistettava. Herkullinen sahrami­pannukakku nautitaan perinteisesti marjahillon ja kermavaahdon kera.

Fårö

Pienen lauttamatkan päässä sijaitsee Fårö, saari, joka tunnetaan Langhammarin raukeista: meren ja tuulen veistämistä kivipaaseista. Kivipaasien ympäröimä mukulakivinen ranta on pakko kokea Fårössä Sudersandin rannan lisäksi. Noin kilometrin mittainen rantaviiva, valkoinen hienorakeinen hiekka ja matala rantavesi on tehnyt Sundersandin tunnetuksi yhtenä Gotlannin kauneimpina rantoina.

Bungenäs

Live musiikkia, taidetta, uintia, hyvää ruokaa ja sitäkin parempia juomia – tervetuloa Bungenäsiin. Kalkkilouhosten ja turkoosin veden ympäröimä luonnonsuojelualue on täydellinen paikka vaikka vain kävelyretkille ja auringonlaskujen ihasteluun Itämeren rannalla.

Blå Lagunen

’Sininen laguuni’ on kalkkikivilouhos Gotlannin pohjoisosassa. Henkeäsalpaavan turkoosi vesi kutsuu uimaan ja saa kyseenalaistamaan, onko tällainen näkymä todellinen Ruotsissa vai jossakin ulkomailla.