Tarja, Matilda ja Andiata

Äidiltä tyttärelle

Andiatan perustajalla Tarjalla on jo 35 vuoden kokemus muotiyrityksen johtamisesta. Tarjan tytär Matilda on koko elämänsä ajan päässyt seuraamaan läheltä kuinka muotiyritys toimii, ja viime vuosina hän on alkanut ottamaan enemmän vastuuta niin muotisuunnittelusta kuin yrityksen muistakin osa-alueista. Lue lisää Tarjan ja Matildan äiti-tytär-suhteesta, kuinka he täydentävät toisiaan sekä siitä, kuinka Matilda on seurannut äitinsä jalanjäljissä muodin maailmaan.

Miltä tuntuu johtaa yritystä yhdessä äidin ja tyttären kesken?

Mahtavalta. Olemme onnekkaita, että meillä on mahdollisuus työskennellä yhdessä. Andiata on meille kuin perheenjäsen, josta huolehdimme – se on meillä molemmilla ensimmäinen asia mielessä heti aamulla ja viimeisin illalla. Meistä tuntuu, että täydennämme toisiamme – Tarjalla on kokemusta muodin alalta jo 35 vuoden ajalta ja Matilda edustaa nuorempaa sukupolvea, jolla on uusia ideoita siitä, kuinka viedä yritystä eteenpäin ja kasvattaa sitä kansainväliseksi.

Matilda, onko sinulle ollut aina selvää, että haluat seurata äitisi jalanjäljissä? Milloin ymmärsit haluavasi tehdä niin?

Matilda:

Se on ollut unelmani siitä asti, kun olin pikkutyttö. Muodin ala on äärimmäisen haastava, mutta rakastan sitä, että voin yhdistää luovuuden ja liiketoiminnan. Äitini ei ikinä painostanut minua työskentelemään Andiatalla, vaan rohkaisi minua seuraamaan unelmiani ja tekemään asioita, jotka tuntuivat oikeilta. Kuitenkin se, että seurasin häntä pienestä pitäen töihin, näin hänen pukeutuvan upeisiin asuihin aamuisin ja lainasin hänen vaatteitaan järjestääkseni muotinäytöksiä kotona ystävieni kanssa, sai minut tuntemaan, ettei ole mitään muuta, mitä tekisin mieluummin, kuin työskentelisin hänen kanssaan.

Mikä on parasta yhdessä työskentelyssä? Entä haastavinta?

Tarja:

Tyttärensä kanssa yhdessä työskenteleminen on jokaisen äidin unelma. Parasta on se, että sinulla on aina joku, johon voit luottaa sataprosenttisesti, ilman epäilyksiä. Haastavinta puolestaan on luultavasti se, että Matilda asuu Pariisissa ja minä Helsingissä, minkä vuoksi toisinaan mallistojen suunnittelu sekä kankaiden ja värien valitseminen on välimatkan vuoksi haastavaa.

Kuvailkaa toisianne: Millainen on Tarja ja millainen Matilda? Sekä töissä että vapaa-ajalla. 

Matilda Tarjasta:

Olen äitini suurin ihailija. Hän on uskomattomin nainen ja äiti, kenet tunnen. Töissä ihailen Tarjan luovuutta, hänen tyylitajuaan, sekä sitä, millainen bisnesnainen hän on. Toivon tulevani hänen kaltaisekseen vielä jonain päivänä. Kotona äitini on huolehtiva, rakastava ja hyvin herkkä – hän on aina rohkaissut minua ja pikkuveljeäni näyttämään tunteemme, eikä ikinä piilottamaan niitä.

Tarja Matildasta:

Töissä Matilda on hyvin päättäväinen, energinen ja ahkera. Tyttäreni pyrkii aina näkemään positiiviset puolet sekä työasioissa että yksityiselämässä. Hän seuraa omia polkujaan ja on todella rohkea: 18-vuotiaana hän muutti ulkomaille, ja kolme vuotta myöhemmin valmistuttuaan yliopistosta perusti myymälän Pariisiin.

Millaisena näette Andiatan tulevaisuuden?

Kestävyys on meille ensisijaisen tärkeää. Päämääränämme on jatkaa ajattomien mallistojen ja vaatteiden suunnittelua, joita kaikenikäiset naiset voivat käyttää vuodesta toiseen. Haluamme myös jatkaa innovatiivisten kankaiden käyttöä sekä kasvattaa yritystämme kansainvälisemmäksi pikkuhiljaa.

Kertokaa meille hyvä muisto, jonka jaatte. 

Kaikki yhteiset matkamme kesämökillemme Rukalle. Meillä on perinteenä joka huhtikuussa hiihtää Riisitunturin huipulle Posion kansallispuiston erämaassa Lapissa. Nautimme molemmat suuresti ajan viettämisestä luonnossa, ja murtomaahiihto on yksi suosikki urheilulajeistamme.