Material och skötsel
Genom att ta hand om dina kläder på rätt sätt kan du se till att dina kläder får en betydligt längre livslängd. Olika material och klädesplagg kräver olika skötsel. Därför har vi samlat en guide och tips om hur du tar hand om dina kläder på bästa sätt, för att se till att de håller sig i gott skick så länge som möjligt.
Allmänna skötselråd för olika material
Silke
- Undvik att tvätta silkeskläder för ofta. Kontrollera alltid tvättrådet om kläderna behöver tvättas för hand eller om de kräver kemtvätt.
- Oftast räcker det med att vädra eller ånga silkesplagget för att fräscha upp det.
- Blötlägg inte silkesplaggen och låt dem inte ligga i solljus under en längre tid.
- Om plaggen går att tvätta i maskin bör de tvättas med liknande färger på ett skonsamt tvättprogram. Använd alltid en tvättpåse och ett särskilt tvättmedel för silke.
- Lufttorka i rumstemperatur på en klädhängare.
- Stryk plagget ut och in med låg värme eller silkesinställningen på strykjärnet, eller genom att ånga den försiktigt med en steamer.
- Klädborste ersätter klädvårdsrullen med kladdpapper och minskar behovet av tvättning. Kan användas för att rengöra alla material. Borsten är tillräckligt skonsam för även de ömtåligaste och finaste slag av ull och siden. Regelbunden borstning tar bort lösa fibrer, vilket förhindrar ludd.
Bomull
- Bomull kan ofta tvättas i maskin. Vissa bomullsplagg kan kräva ett skonsamt tvättprogram.
- Vi rekommenderar att du tvättar dina bomullsplagg med liknande färger.
- Bomull tål högre temperaturer, men se till att noggrant kontrollera tvättråden innan du tvättar. Detta är särskilt viktigt om tyget är en bomullsblandning eller har ett tryck.
- Efter tvätt rekommenderar vi att du formar om plagget och låter det lufttorka på en galge eller en tvättlina. Kontrollera plaggets tvättråd om det går att torktumla.
- Stryk med bomullsinställning eller ånga.
Linne
- Kontrollera alltid tvättrådet om kläderna ska tvättas för hand eller om de ska kemtvättas. Vissa linneplagg kan tvättas i maskin, medan andra kräver kemtvätt.
- Använd endast skonsamma tvättprogram och tvätta med liknande färger.
- Låt linneplaggen lufttorka på en galge. För tyngre plagg rekommenderas plantorkning, till exempel på en ren handduk. Om plagget är tungt är det bättre om de plantorkas, för att undvika att det töjer sig.
- Torktumla inte linne.
- Stryk med linneinställningen eller använd en steamer.
Viskos
- Viskos är fiber som tillverkas av cellulosa. Detta material riskerar att krympa lite vid tvätt..
- Om ditt viskosplagg kan tvättas i tvättmaskin ska du se till att tvätta det i låg temperatur och välja ett skonsamt tvättprogram. Forma om kläderna när de är blöta för att behålla formen på plagget.
- Om det inte är möjligt att tvätta plagget med vatten kan du ta med det till en professionell rengöring, där den kan rengöras antingen genom wet clean, även kallat kemtvätt i vatten, eller kemtvätt, beroende på plaggets tvättråd.
- Vilka rengöringsmetoder som krävs kan skilja mellan olika viskostyger och därför ska du alltid följa tvätt- och skötselråden som finns på plagget.
Ull
- Undvik överdriven tvätt av dina ullplagg för att ge dem en längre livslängd. Istället för att tvätta kan du vädra dina ullplagg efter varje användning, till exempel på en galge.
- Klädborste ersätter klädvårdsrullen med kladdpapper och minskar behovet av tvättning. Kan användas för att rengöra alla material. Borsten är tillräckligt skonsam för även de ömtåligaste och finaste slag av ull och siden. Regelbunden borstning tar bort lösa fibrer, vilket förhindrar ludd.
- Kontrollera alltid på tvättrådet om plagget ska kemtvättas eller om det endast är handtvätt.
- Om plagget går att tvätta i maskin ska du använda ett särskilt program för ull eller ett skonsamt tvättprogram. Tvätta med liknande färger och använd ett tvättmedel som är avsett för ull.
- Låt plagget lufttorka i rumstemperatur på en galge eller lägg det platt på en ren handduk när det ska torka, så att det inte töjer sig.
- Stryk försiktigt på ånginställning eller använd en steamer. Undvik att stryka helt torra ullplagg.
Kashmir
- Vi rekommenderar att du regelbundet vädrar och handtvättar dina kashmirplagg från Andiata.
- Använd ljummet vatten för att se till att plagget blir ordentligt vått. Använd endast ett milt tvättmedel eller ett tvättmedel som är speciellt framtaget för ull. Kom ihåg att skölja noggrant.
- Efter tvätten ska du forma om kashmirplagget medan det fortfarande är fuktigt och lägga det på en ny handduk för att torka. Rulla försiktigt in plagget i handduken för att få bort överflödig fukt.
- Noppor är naturligt på stickade plagg och orsakas ofta av friktion. Kashmir blir endast noppig en gång. Eftersom Andiatas kashmirfibrer är längre kommer Andiatas kashmirplagg inte att bli noppiga igen efter att du har kammat det.
- Klädborste ersätter klädvårdsrullen med kladdpapper och minskar behovet av tvättning. Kan användas för att rengöra alla material. Borsten är tillräckligt skonsam för även de ömtåligaste och finaste slag av ull och siden. Regelbunden borstning tar bort lösa fibrer, vilket förhindrar ludd.
HUR DU TAR HAND OM OLIKA TYPER AV PLAGG
Kavajer
- Kavajer sys ofta ihop av flera delar av olika tyger, inklusive foder och axelvaddar. Detta är anledningen till att kavajer vanligtvis inte kan tvättas i maskin och att de i de flesta fall måste kemtvättas. Se till att alltid kontrollera plaggets tvättråd för att få rätt instruktioner.
- Om du vädrar din kavaj efter varje användning minskar behovet av att tvätta eller rengöra den överdrivet mycket. Beroende på vilket material din kavaj är gjord av kan du också borsta den med en tvättborste för att göra den snyggare.
- Stryk inte din kavaj, utan ånga den hellre med en steamer för att göra den mindre skrynklig och för att fräscha upp plagget.
- Förvara din kavaj på en bred galge för att hålla den snygg.
Yllekappor
- Tvätt och fläckborttagning endast genom professionell kemtvätt.
- Eventuella rynkor kan avlägsnas genom att placera jackan i en fuktig miljö.
- Vädra regelbundet.
- Förvara i en torr miljö och i en bomullspåse om möjligt.
Farkut
- Observera att materialet kan fälla färg vid användning, vilket är karakteristiskt för färgade tyger.
- Vi rekommenderar att jeansen tvättas i mild temperatur, ut-och-in, innan användning.
Skonsam maskintvätt 30º - Undvik att tvätta dina denimprodukter för ofta, eftersom tvätten gör att färgen på dina jeans bleknar samt sliter ut elastanet i tyget. Att materialet slits ut påverkar jeansens utseende och passform.
- Istället för att tvätta kan du lufta din jeans mellan tvättarna. Om dina jeans har fläckar kan du rengöra dessa med en fuktig trasa.
- När du tvättar dina denimplagg ska du vända dem ut och in och kontrollera att fickorna är tomma och att dragkedjor och knappar är stängda.
- Häng upp dina jeans för att lufttorka och torktumla aldrig dina denimprodukter.
Tyll & Spets
- Tyllkjolar kan inte tvättas hemma och tyllplagg kräver kemtvätt. Spetsplagg kan tvättas försiktigt för hand, men vi rekommenderar kemtvätt även för dem.
- Förvara tyll och spets i ett luftigt utrymme så att de inte blir skrynkliga. Både tyll och spets kan ångas om de blir skrynkliga. Vi rekommenderar dock inte att du ångar plisserad tyll för att plisseringarna ska behålla sin form.
Läder
- Skydda dina läder- och mockaprodukter med särskilda vård- och skyddskrämer.
- Du kan rengöra dina läderprodukter genom att torka bort smuts med en fuktig trasa. Om produkten behöver intensiv rengöring rekommenderar vi att du går till en kemtvätt med en särskild lädertvätt.
- Förvara inte läderprodukter i direkt solljus. Detta för att undvika att materialet bleknar och försämras.
Dun
- Förvara dina dunplagg på ett torrt ställe i rumstemperatur.
- Om du inte har använt ditt dunplagg på ett tag bör du puffa upp det lite innan du bär det, så att det återfår sin volym.
- För att undvika att tvätta dina dunkläder för ofta kan du vädra dem regelbundet. När dina dunplagg behöver tvättas rekommenderar vi att du kemtvättar dem. Dun som har tvättats isolerar kylan och håller dig varm bättre än dun som är otvättat.
- Om du tvättar dina dunplagg i en tvättmaskin ska du alltid kontrollera vilken temperatur det ska tvättas på enligt tvättrådet. 30 grader är ett säkert val om du är osäker. Det ska finnas gott om plats i din tvättmaskin. Vi rekommenderar att du endast använder 1/3 av den normala mängden tvättmedel när du tvättar dun. Innan du tvättar ska du blötlägga ditt dunplagg ordentligt, dra upp dragkedjor och knäppa knappar samt ta bort eventuella tillbehör. Välj ett program med lång sköljning och centrifugering.
- Du kan torka dina dunplagg i torktumlaren med tennisbollar för att få hjälp att puffa upp plaggen under tiden de torkar. Ta ut dunplagget ur torktumlaren några gånger under programmet och fluffa upp fjädrarna för att undvika att de bildar klumpar.
- Använd samma process vid lufttorkning. Torkprogrammet tar vanligtvis några timmar i torktumlaren. Vid lufttorkning tar processen några dagar.
- Kom ihåg att alltid rengöra dina dunkläder innan du lägger undan dem. Dun förvaras bäst i en rymlig låda eller i en klädpåse för att undvika att fjädrarna klumpar ihop sig.
Vad du bör tänka på när du tvättär dina kläder
- Följ alltid tvättråden som finns i plaggen, eftersom de är avsedda för de specifika produkterna och skrivna av experter.
- Tvätta endast kläder som är smutsiga för att på så sätt spara energi, vatten och materialets livslängd. Tvätta bara fulla maskiner och sortera kläderna efter färg och tvättprogram. Kom dock ihåg att inte fylla hela maskinen när du tvättar ömtåliga plagg, så att kläderna får mer utrymme i tvättmaskinen.
- Om du tvättar dina kläder i tvättmaskinen ska du knyta ihop snören och knäppa knapparna innan du tvättar dem, detta för att förhindra att materialet töjer ut sig eller fastnar.
- Om du tvättar kläder som är gjorda i tunna eller ömtåliga material ska du lägga dem i en tvättpåse innan du tvättar dem i maskin.
- Kom ihåg att den temperatur som anges på tvättrådet är den högsta temperatur som plagget tål. Att tvätta i lägre temperaturer är också bättre för miljön.
- De två mest skonsamma tvättprogrammen är ull- och silkesprogrammen. Dessa program lämpar sig även för de känsligaste plaggen.
- Undvik att torktumla och stryka dina kläder så mycket som möjligt för att spara energi och ge kläderna en längre livslängd. Låt i stället kläderna lufttorka och ånga dem.
Hur du förvara dina kläder
Hur du ger dina kläder nytt liv
REPARERA
- Innan du kastar gamla kläder bör du kontrollera om de kan repareras.
- Vänligen notera att våra knappar är sydda industriellt, så vi rekommenderar att du förstärker knappstygnen innan du använder produkten. Tyvärr är knappar som lossnat inte en anledning till reklamation. Knappar och dragkedjor är lätta att byta ut. Använd den matchande reservknappen eller byt ut alla knappar för att laga ditt plagg eller ge det en ny look. Dragkedjor är lätta att laga hos din lokala skomakare.
- Hål och revor kan lagas av en professionell skräddare eller av dig själv om du vet hur man gör.
- Om du vill ge dina kläder ett nytt utseende kan du alltid ändra dem efter dina önskemål, till exempel genom att klippa av fållen på dina jeans eller byxor, eller ändra silhuetten på din gamla kappa hos en sömmerska.
ÅTERVINNA
- Om du inte har någon användning för dina kläder kan du sälja, donera eller ge bort dina oanvända kläder för att ge dem ett nytt liv.
- Om ditt plagg inte längre går att reparera, kom ihåg att återvinna det på rätt sätt på din lokala återvinningsstation.