Inspiraatio | 11 Heinäkuuta 2024

Elinne ballerinat

Perinteiset venetsialaiset fiurlanet

Elinne ballerinat ovat uusi kenkämallimme, joita on saatavana kolmessa upeassa sävyssä - mustana, beigenä ja oranssinpunaisena. Nämä kengät ovat matka historiaan, kulttuuriin ja käsityötaitoon.

Elinne ballerinojen malli tunnetaan paremmin nimellä "friulane", joka on peräisin Friuli Venezia Giulian viehättävältä alueelta Koillis-Italiasta. Friuli oli aikoinaan vaatimaton maatalousalue, ja friulane-kengät syntyivät vanhojen lakanoiden, polkupyöränrenkaiden ja poisheitettyjen vaatteiden kierrätyksestä. Friulane - joita kutsutaan myös furlane tai papusseiksi - ovat herkkiä, käsintehtyjä kenkiä, jotka on perinteisesti valmistettu sametista, mutta voit löytää niistä myös pellavasta, silkistä tai villasta valmistettuja versioita. Näissä ohuissa ja litteäpohjaisissa kengissä on yleensä pyöristetty kärki ja kupera kieli, ja niitä löytyy kaikissa väreissä.

Kengät syntyivät kekseliäisyydestä ja rakkaudesta samettiin. Ne luotiin ensimmäisen kerran 1800-luvulla, jolloin paikalliset naiset olivat muodin suhteen vuosisadan tai pari aikaansa edellä. He käyttivät friulaneja, vaatekaappiensa tyylikkäimpiä kenkiä, juhlissa ja erityisesti omissa häissään. Jokainen kenkä valmistettiin ylijäämämateriaaleista, minkä ansiosta jokainen kappale oli täysin ainutlaatuinen.

Myöhemmin myös gondolimiehet alkoivat käyttää niitä toisen maailmansodan aikana - jolloin ne olivat aikansa ainoat kengät. He huomasivat, että kenkien pohjat, jotka oli alun perin valmistettu kierrätetystä kumista, joka oli usein peräisin polkupyörän renkaista, eivät vahingoittaneet heidän puuveneitänsä. Kenkämallista tuli nopeasti Grand Canalin hallitsijoiden suosimat jalkineet. Vielä nykyäänkin kyseinen malli tunnetaan gondolien kenkinä. Kun vaellat Venetsian kapeilla kanaaleilla, näet raidalliset gondolierit tanssahtelmassa samettitossuissaan kiiltävien eebenpuu-gondolien päällä.

UUTISKIRJE

Ilmainen toimitus kaikille yli 350€ tilauksille

Turvalliset maksutavat & Ilmainen palautus
Nopea toimitus