“Jo ensimmäisestä päivästä lähtien vuonna 1986, olen Andiatan perustajana, pääsuunnittelijana ja toimitusjohtajana päättänyt tehdä asiat hyvin sekä pyrkiä oikeisiin valintoihin. Keskittyä laatuun ja ammattitaidolla luotuihin tuotteisiin, jotka kestävät vuosikaudet. Suunnitella ajattoman tyylikkäitä vaatteita, jotka säilyvät kauniina vuodesta toiseen niin tyyliltään että laadultaan.

Suomalainen luonto on aina ollut minulle tärkeä inspiraation lähde – sen puhdas ilma, erämaat ja vaihtuvat vuodenajat. Se täytyy suojella lapsillemme, jotta myös heillä olisi mahdollisuus nähdä sen kauneus. Yritystoiminnan vastuullisuuden kehittäminen on jatkuva, askel askeleelta etenevä prosessi. Emme vielä ole, emmekä varmasti koskaan tulekaan olemaan siinä täydellisiä. Tästä huolimatta minä, tyttäreni Matilda sekä koko Andiatan tiimi olemme sitoutuneita tulemaan siinä vuosi vuodelta yhä paremmiksi.

On yhteinen velvollisuutemme rakentaa parempaa huomista, jossa planeettamme tulevaisuus on turvattu.”

Tarja Rantanen, pääsuunnittelija ja toimitusjohtaja

Tuotanto

Tänä päivänä kaksi kolmasosaa tuotannostamme on Euroopassa. Tämä lisäksi, hiilijalanjälkeämme minimoidaksemme, suurin osa tuotannostamme sijaitsee vain kahden tunnin päässä virolaisesta valmistuspäämajastamme. Lopuille tuotteillemme valikoimme tuottajapartnerit tarkkaan riippuen partnerin asiantuntemuksesta, eri materiaalien maantieteellisestä tarjonnasta, ja kun arvioimme yksittäisen tuottajan parhaimmaksi vaihtoehdoksi tietylle tuotteelle sekä standardeillemme.

Suunnittelu

Suunnittelun ideologianamme on tuottaa vaatteita, joita voi käyttää vuodesta toiseen, äidiltä tyttärelle. Design-studiollamme suunnittelutiimimme työskentelee tiiviisti yhdessä Andiatan omien kaavoittajien ja ompelijattarien kanssa luoden yhdessä korkealuokkaista käsityötä. Julkaisemme vuosittain vain kaksi mallistoa, sillä haluamme näin vähentää tarvittavaa logistiikkaa ja tätä kautta aiheuttamaamme hiilijalanjälkeä.

Materiaalit

Andiatan sydän on korkealuokkaiset kankaat. Yli 90% mallistoissamme käytetyistä materiaaleista on luonnonmukaisia, ja vain 10% synteettistä alkuperää. Jokaisella materiaalilla on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta pyrimme valitsemaan ne, joilla on pienin vaikutus ympäristöön vaarantamatta hienostunutta ja ylellistä tuntumaa, joista Andiatan materiaalit tunnetaan.

Kierrätys

Pyrimme vuosi vuodelta vähentämään eri pakkausmateriaalien kulutustamme. Tämän lisäksi vuodesta 2020 alkaen kaikki omat pakkausmateriaalimme on valmistettu kierrätetystä kartongista, teipistä ja muovista.

Korjauspalvelu

Haluamme varmistaa, että kaikilla tuotteillamme olisi mahdollisimman pitkä ikä. Siksi tarjoamme ilmaisen korjauspalvelun asiakkaidemme vanhoille, käytetyille Andiata-tuotteille.

Vastuulliset materiaalit

Käytämme mallistoissamme yhä enenevissä määrin kestävästi valmistettuja, ekologisia tekstiilejä kuten luonnonmukaisesti tuotetut kashmir, puuvilla ja villa, sekä vastuullisesti tuotettu untuva. Syksy/Talvi 2020 -mallistosta lähtien pyrimme siihen, että suurin osa vuorikankaistamme on valmistettu kierrätetystä polyesteri-viskoosisekoitteesta, jossa on hyödynnetty meristä pois kerättyjä muovipulloja.

Kierrätetty polyesteri / bambuviskoosi

Kevät/Kesä 2020 -mallistossa julkaisemme ensimmäiset tuotteemme, joissa olemme käyttäneet kierrätetystä REPREVE® polyesteristä ja bambuviskoosisekoituksesta valmistettuja vuorikankaita. Joka vuosi noin 8,8 miljoonaa tonnia muovia päätyy meriin – luku vastaa roska-autollista jokainen sekunti. REPREVE® kierrätetty polyesteri hyödyntää merten rannoilta pois kerättyjä vanhoja muovipulloja.

Vastuullinen untuva

Andiata käyttää vain vastuullisesti tuotettua RDS-sertifioitua (Responsibe Down Standard) untuvaa. RDS-standardi takaa eläinten hyvän kohtelun, ja se kieltää untuvien ja höyhenien keräyksen eläviltä linnuilta sekä lintujen pakkosyötön. Ulkopuolinen, sertifioitu ammattilainen auditoi tuotantoketjun jokaisen toimijan erikseen, ja RDS-standardi takaa untuvatuotteiden jäljitettävyyden sekä alkuperän validoinnin. Vain tuotteet, jotka sisältävät 100%:sti sertifioitua untuvaa ja höyheniä saavat käyttää RDS-logoa.

Luomupuuvilla ja luomupuuvillasekoitteet

Luomupuuvilla on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, sillä se vaatii vähemmän vettä, eikä sen tuotannossa käytetä geenimuunneltuja siemeniä tai saastuttavia kemikaaleja ja torjunta-aineita. Tämän takia se on turvallisempi sekä maaperälle, että ekosysteemeille. Andiata käyttää GOTS-sertifioitua (Global Organic Textile Standard) luomupuuvillaa, jolla on pienin ympäristövaikutus. Mallistoissamme on tuotteita sekä 100%:sta luomupuuvillasta että luomupuuvillasekoitteesta. Käytämme Kevät/Kesä-mallistoissa bleisereiden päämalleissa kangasta, joka sisältää yli 50% sertifioitua luomupuuvillaa.

Lyocell

Tencel, lyocell ja muut selluloosamuuntokuidut valmistetaan uusiutuvista, nopeakasvuisista puista. Sertifioitujen, biopohjaisten kuitujen valmistusprosessi on ekologinen, ja ne ovat sekä kompostoituvia että täysin biohajoavia.

Triasetaatti

Triasetaattia tuotetaan yhdistämällä asetaattia selluloosaan. Triasetaattikankaamme tulee luotettavalta japanilaiselta tuottajaltamme, jolta löytyy sekä REACH- että FSC-sertifikaatit materiaaleilleen. REACH-regulaatio pyrkii parantamaaan ihmisten ja luonnon suojelua kemikaalien muodostamilta uhilta, ja FSC-sertifikaatti puolestaan kertoo vastuullisesta metsänhoidosta. FSC:n tavoitteena on metsänhoidon sekä metsistä riippuvaisten ihmisten tilanteen parantaminen mm. suojelemalla kasvi- ja eläinlajeja, alkuperäiskansojen oikeuksia sekä metsäteollisuuden työntekijöiden turvallisuutta.

Mulesing-vapaa merinovilla

Merinolampaat elävät Uuden-Seelannin ja Australian vuorilla. Uusiutuva ja biohajoava merino on yksi maailman hienoimmista villalaaduista sen kuitujen ollessa pehmeämpiä kuin tavallisessa villassa. Tämän takia merinovillaiset tuotteet sopivat myös herkkäihoisille. Andiatan käyttämä merinovilla on mulesing-vapaata, joten lampaat eivät joudu käymään läpi kivuliasta mulesing-toimenpidettä.

Vastuullisesti tuotettu villa

Vastuullisen villamme tuottaa maineikas italialainen villatehdas Italian Alppien juurella. Tehdas on uusiutuvan tuotannon pioneeri, joka tuottaa tarvitsemansa energian vesi- ja aurinkovoimalla. Villakuidut tulevat Tasmaniasta Beaufrontin tilalta. Tilaa hallinnoiva Von Bibran perhe on neljännen sukupolven lammaskasvattajia, jotka pitävät erityisen hyvää huolta sekä eläimistään että maaperästä. Tilalta tuleva eettisesti kasvatettu, ensiluokkainen merinovilla on pehmeää, kaunista ja erityisen hienoa.

Pellava

Pellavakasvi tarjoaa ekologisesti yhden ylivoimaisimmista materiaaleista, minkä lisäksi pellava on yksi parhaiten biohajoavista kankaista. Sitkeä pellavakasvi pärjää köyhässä maaperässä sen tarvitessa 60% vähemmän vettä kuin puuvilla. Pellavakasvin viljely ei vaadi keinokastelua, lannoitteita, kasvimyrkkyjä tai torjunta-aineita, ja siksi se ei aiheuta vesistöjen tai pohjavesien pilaantumista. Tämän lisäksi pellavakasvin eri osat tarjoavat monipuolisia hyödyntämismahdollisuuksia, jolloin kasvista ei mitään mene hukkaan. Laadukkaat pellavavaatteet kestävät vuosikausia.

Ympäristöystävällinen kashmir

Andiatan ylellinen, AA-luokan Öko-tex-sertifioitu kashmir tuntuu hienolta, pehmeältä sekä silkkiseltä, ja se tulee maailman laadukkainta kashmiria tuottavasta Sisä-Mongoliasta. Andiatan kashmir on värjätty käyttäen vain ympäristöystävällisiä värejä.