“Jo ensimmäisestä päivästä lähtien vuonna 1986, olen Andiatan perustajana, pääsuunnittelijana ja toimitusjohtajana päättänyt tehdä asiat hyvin sekä pyrkiä oikeisiin valintoihin. Keskittyä laatuun ja ammattitaidolla luotuihin tuotteisiin, jotka kestävät vuosikaudet. Suunnitella ajattoman tyylikkäitä vaatteita, jotka säilyvät kauniina vuodesta toiseen niin tyyliltään että laadultaan.

Suomalainen luonto on aina ollut minulle tärkeä inspiraation lähde – sen puhdas ilma, erämaat ja vaihtuvat vuodenajat. Se täytyy suojella lapsillemme, jotta myös heillä olisi mahdollisuus nähdä sen kauneus. Yritystoiminnan vastuullisuuden kehittäminen on jatkuva, askel askeleelta etenevä prosessi. Tästä huolimatta minä, tyttäreni Matilda sekä koko Andiatan tiimi olemme sitoutuneita tulemaan siinä vuosi vuodelta yhä paremmiksi.

On yhteinen velvollisuutemme rakentaa parempaa huomista, jossa planeettamme tulevaisuus on turvattu.”

Tarja Rantanen, pääsuunnittelija ja toimitusjohtaja

Tuotanto

Tänä päivänä kaksi kolmasosaa tuotannostamme on Euroopassa. Suuri osa tuotannostamme sijaitsee Baltiassa. Lopuille tuotteillemme valikoimme tuottajapartnerit tarkkaan riippuen partnerin asiantuntemuksesta, eri materiaalien maantieteellisestä tarjonnasta, ja kun arvioimme yksittäisen tuottajan parhaimmaksi vaihtoehdoksi tietylle tuotteelle sekä standardeillemme.

Suunnittelu

Suunnittelun ideologianamme on tuottaa vaatteita, joita voi käyttää vuodesta toiseen, äidiltä tyttärelle. Design-studiollamme suunnittelutiimimme työskentelee tiiviisti yhdessä Andiatan omien kaavoittajien ja ompelijattarien kanssa luoden yhdessä korkealuokkaista käsityötä. Julkaisemme vuosittain vain kaksi mallistoa, sillä haluamme näin vähentää tarvittavaa logistiikkaa ja tätä kautta aiheuttamaamme hiilijalanjälkeä.

Materiaalit

Andiatan sydän on korkealuokkaiset kankaat. Yli 70% mallistoissamme käytetyistä materiaaleista on luonnonmukaisia, ja vain 30% synteettistä alkuperää. Jokaisella materiaalilla on omat hyvät ja huonot puolensa, mutta pyrimme valitsemaan ne, joilla on pienin vaikutus ympäristöön vaarantamatta hienostunutta ja ylellistä tuntumaa, joista Andiatan materiaalit tunnetaan.

Kierrätys

Pyrimme vuosi vuodelta vähentämään eri pakkausmateriaalien kulutustamme. Tämän lisäksi vuodesta 2020 alkaen kaikki omat henkarimme ovat valmistettu kierrätetystä muovista, sekä pakkauspussimme ovat osittain kierrätysmuovia.

Vastuulliset materiaalit

Käytämme mallistoissamme yhä enenevissä määrin kestävästi valmistettuja, ekologisia tekstiilejä kuten luonnonmukaisesti tuotetut puuvilla ja villa, sekä vastuullisesti tuotettu untuva. 

Kierrätetty polyamidi

Polyamidi on kestävä ja kevyt synteettinen kuitu, joka ei rypisty helposti. Hyödyntämällä kierrätettyä polyamidia tuotteissamme pystymme pienentämään tuotantomme kulutusta. Pyrimme jatkuvasti kehittämään materiaalivalintojamme ja jatkamme kierrätettyjen materiaalien lisäystä mallistoihimme, jotta voimme luoda yhä kestävämpää muotia.

Vastuullinen untuva

Andiata käyttää vain vastuullisesti tuotettua RDS-sertifioitua (Responsible Down Standard) untuvaa. RDS-standardi takaa eläinten hyvän kohtelun, ja se kieltää untuvien ja höyhenien keräyksen eläviltä linnuilta sekä lintujen pakkosyötön. Ulkopuolinen, sertifioitu ammattilainen auditoi tuotantoketjun jokaisen toimijan erikseen, ja RDS standardi takaa untuvatuotteiden jäljitettävyyden sekä alkuperän validoinnin. Vain tuotteet, jotka sisältävät 100 %:sti sertifioitua untuvaa ja höyheniä saavat käyttää RDS-logoa.

Luomupuuvilla & luomupuuvillasekoitteet

Luomupuuvilla on ympäristöystävällisempi vaihtoehto, sillä se vaatii vähemmän vettä eikä sen tuotannossa käytetä geenimuunneltuja siemeniä tai saastuttavia kemikaaleja ja torjunta-aineita. Tämän takia se on turvallisempi sekä maaperälle että ekosysteemeille. Andiata käyttää GOTS-sertifioitua (Global Organic Textile Standard) luomupuuvillaa, jolla on pienin ympäristövaikutus. Mallistoissamme on 100 % luomupuuvillatuotteita sekä tuotteita luomupuuvillasekoitteista.

Lyocell

Tencel, lyocell ja muut selluloosamuuntokuidut valmistetaan uusiutuvista, nopeakasvuisista puista. Sertifioitujen, biopohjaisten kuitujen valmistusprosessi on ekologinen, ja ne ovat sekä kompostoituvia että täysin biohajoavia.

Triasetaatti

Triasetaattikankaamme tulevat luotettavalta japanilaiselta tuottajaltamme. Triasetaattia tuotetaan yhdistämällä asetaattia selluloosaan. Lopputuloksena on luja ja kestävä kangas, jossa on sileä tuntu. Triasetaatti ei myöskään nyppyynny eikä rypisty helposti, joten se on kestävä ja helppohoitoinen kangas, josta voidaan tehdä vuosikymmeniä kestäviä vaatteita.

Mulesing-vapaa merinovilla

Uusiutuva ja biohajoava merino on yksi maailman hienoimmista villalaaduista, sillä sen kuidut ovat pehmeämpiä kuin tavallisessa villassa. Tämän takia merinovillaiset tuotteet sopivat myös herkkäihoisille. Andiatan käyttämä merinovilla on mulesing-vapaata, joten lampaat eivät joudu käymään läpi kivuliasta mulesing-toimenpidettä. Eteläafrikkalaiselta tilalta tuleva eettisesti kasvatettu, ensiluokkainen merinovilla on pehmeää, kaunista ja erityisen hienoa.

Vastuullisesti tuotettu villa

Vastuulliset villakuitumme tulevat Australian Tasmaniasta Beaufrontin tilalta. Tilaa hallinnoiva Von Bibran perhe on neljännen sukupolven lammaskasvattajia, jotka pitävät erityisen hyvää huolta sekä eläimistään että maaperästä. Vastuullisen villakankaamme tuottaa maineikas italialainen villatehdas Italian Alppien juurella. Tehdas on uusiutuvan tuotannon pioneeri, joka tuottaa tarvitsemansa energian vesi- ja aurinkovoimalla.

Pellava

Pellavakasvi tarjoaa ekologisesti yhden ylivoimaisimmista materiaaleista, minkä lisäksi pellava on yksi parhaiten biohajoavista kankaista. Sitkeä pellavakasvi pärjää köyhässä maaperässä sen tarvitessa 60 % vähemmän vettä kuin puuvilla. Pellavakasvin viljely ei vaadi keinokastelua, lannoitteita, kasvimyrkkyjä tai torjunta-aineita, ja siksi se ei aiheuta vesistöjen tai pohjavesien pilaantumista. Tämän lisäksi pellavakasvin eri osat tarjoavat monipuolisia hyödyntämismahdollisuuksia, jolloin kasvista ei mitään mene hukkaan. Laadukkaat pellavavaatteet kestävät vuosikausia.